Owners of an elegant 1920's home on the East Side asked if an earlier kitchen/study addition could be reworked to provide a pleasant, functional kitchen and living area for their family.

To accomplish their objectives, a four square plan was developed by repositioning a back stair, breaking through from the kitchen to the study and incorporating what would become an outdoor terrace into the plan. New french doors adjacent to the terrace would extend the living space into the outdoors.

All the spaces were intended to be open and continuous, yet address distinct and separate activities. With the inner quadrant forming the working kitchen, the other three quadrants became the dining/homework space, the sitting/tv area and the outdoor room. The notion of the square rippled through the design as evidenced in the detailing, the light fixtures and the patterning of the floor.

Renovation

Architect:
Gale Goff, Estes/Twombly Architects, Newport, RI

Builder:
Gardner Woodwrights, Saunderstown, RI

Landscape Architect:
Martha Moore LA, Tiverton, RI

Interior Decorator:
Elisabeth Ballou, ADI, Pawtucket, RI

Photographer:
Aaron Usher Photography, Providence, RI